Viata si activitatea lui Emanuil Gojdu

flyer GOJDU

Data: 26 februarie 2015 – Conferinta cu subiectul Viata si activitatea lui Emanuil Gojdu

Loc: Oradea, judetul Bihor, Romania, Hotel Hilton Conference Room (Aleea Ștrandului 9, 410051)

Public: 100 persoane

Speakers: Tiberiu Boca – Szeged, Hungary, romanian journalist for the National TV Station of Hungary.

                      Maria Berényi – Budapest, Hungary, Director of The Institute for Romanian Research in  Hungary.

Scopul acestei conferinte este acela de a contribui la cunoasterea si promovarea valorilor si personalitatilor locale,  nationale si europene si, in subsidiar, de a coagula si a activa un segment important din intelectualitatea oradeana contemporana si de a mari gradul de implicare al acesteia in viata comunitatii.

In cadrul acestei conferinte intentionam sa prezentam comunitatii intelectuale locale speakeri relevanti din domeniile alese (din tara si strainatate). Publicul va putea participa gratuit, pe baza de invitatie.

Conceptul primei conferinte: Emanuil Gojdu – precursor al ideilor europene in Transilvania secolului XIX

In luna februarie a acestui an, vom organiza un eveniment la care vor participa aproximativ 150 de invitati. In cadrul acestui eveniment, vom difuza un documentar despre viata si activitatea cunoscutului politician / avocat, poiectia fiind urmata de o conferinta sustinuta de dna Maria Berenyi, director al Institutului de Cercetari al Romanilor din Ungaria (autoare a numeroase carti si articole pe tema Emanuil Gojdu). Toate acestea in contextul in care Emanuil Gojdu s-a nascut la Oradea (in anul 1802, luna februarie si a decedat la Budapesta, in anul 1870, tot in luna februarie).

Prin acest eveniment dorim atragerea atentiei asupra acestui simbol local si european, o adevarata personalitate, asupra vietii, activitatii sale de Mecena si asupra implicarii sale in comunitate prin bursele fundatiei care ii poarta numele si de care au beneficiat, de-a lungul vremii, alti ilustri romani: Traian Vuia, Octavian Goga, Constantin Daicoviciu, Petru Groza, Victor Babeș.