Propunerile CIM pentru Primaria Oradea

Blog apr. 17, 2019

Asa cum am promis, luni, 17 aprilie 2019, ne-am prezentat la dezbaterea publica asupra bugetului de venituri si cheltuieli propus de primaria Oradea pentru anul 2019. Problema pe care am dorit sa o aducem in atentia autoritatii locale, la fel ca si in anii anteriori, a fost legata de lipsa programelor de finantare nerambursabila pentru sectorul ONG din Oradea. La intalnire a participat, de data aceasta, si primarul orasului, dl. Ilie Bolojan.

Propunerile Cultura in Miscare au fost:

  • asumarea de catre municipalitate a unui program concret si coerent de sustinere a culturii in Oradea si finantarea acestuia cu un procent de 1% macar din taxele si impozitele platite de oradeni daca mai mult nu este posibil.
  • reluarea finantarilor nerambursabile pentru societatea civila
  • crearea unui mecanism de evaluare, implementare si monitorizare a proiectelor depuse spre finantare de catre ONG-uri format din experti evaluatori independenti care sa asigure transparenta si profesionalizarea intregului demers.

De asemenea, am solicitat retragerea declaratiilor emise dupa dezbaterea pe buget care a avut loc in anul 2018, declaratii pe care le-am considerat nejustificate si ofensatoare pentru membrii ONG-urilor din Oradea si judetul Bihor.

In urma discutiilor, dl Ilie Bolojan a prezentat scuze pentru situatia creata anul trecut si a facut promisiunea ca programele de finantare nerambursabila pentru ONG-uri vor fi reluate anul viitor pe baza recomandarilor Cultura in Miscare privitoare la evaluatorii independenti care vor juriza proiectele depuse pentru analiza.

Ii multumim pe aceasta cale pentru atitudinea pozitiva si pentru disponibilitatea catre dialog si analiza. Desi ne-am fi dorit sa nu mai pierdem inca un an pentru implementarea acestor sugestii, consideram ca s-a facut un pas important si necesar pentru rezolvarea favorabila a unei probleme.

Media locala despre dezbatere:

17 apr 2019 Bolojan s-a răzgândit, Primăria va da bani ONG-urilor

17 apr 2019 Dezbatere pe bugetul Oradei – ONG-uri nemulţumite

15 apr 2019 Dezbaterea bugetului Oradiei: Primarul Ilie Bolojan promite reluarea finanţării ONG-urilor din 2020 (FOTO)