Oradea – Bihor, starea actuala si perspective de dezvoltare

Afis

In 1 octombrie va invitam la o intalnire cu trei specialisti care ne vor vorbi despre situatia actuala a orasului si a judetului nostru si despre perspectivele de dezvoltare pentru anii urmatori.
Asa cum v-am obisnuit, participarea la aceste conferinte este gratuita dar se face pe baza de invitatie. Daca doriti o invitatie, va rugam sa ne trimiteti un mesaj la contact(@)culturainmiscare.ro

Program:
18.00 – 18.30 – Primire invitați
18.30 – 19.00 – Prezentare Adrian Hatos
19.00 – 19.30 – Prezentare Ciprian Moldovan
19.30 – 20.00 – Prezentare Norbert Petrovici
20.00 – 20.30 – Întrebări şi răspunsuri cu invitaţii
20.30 – 21.00 – Degustare de vinuri


Speakers:

Adrian Hatos 

Titlul prezentarii: Reflectii privind perspectivele de dezvoltare ale orasului

Profesor universitar, Departamentul de Sociologie-Asistenţă Socială, Universitatea Oradea.


Ciprian Moldovan

Titlul prezentarii: Starea infrastructurii Judetului Bihor si recomandari de investitii pentru perioada 2014-2020 (drumuri judetene, apa-canal, drumuri comunale si infrastructura sociala)

Lector dr. universitar, Departamentul de Geografie Regională și Planificare Teritorială, Facultatea de Geografie, Universitatea Babeș-Bolyai

România de astăzi prezintă un tablou complex: speranțe mari și un potențial de dezvoltare remarcabil, în contextul provocărilor permanente din multe sectoare vitale. Este clar că țara mai are încă mult până să poată oferi cetățenilor săi – tuturor cetățenilor, inclusiv celor săraci și marginalizați – infrastructura și serviciile publice de care au nevoie ca să beneficieze cu toții de avantajele dezvoltării și să creeze și alte avantaje. Există multe exemple de discrepanțe care se observă cu ochiul liber (de exemplu: infrastructura deficitară de transport, lipsa accesului la apă și canalizare în anumite zone rurale, infrastructură socială deficitară, problemele legate de guvernanță etc.).

Prima prioritate este să se investească în îmbunătățirea conectivității și a accesibilității (atât în cadrul zonelor dezvoltate, cât și între zonele dezvoltate și cele rămase în urmă), permițând oamenilor să profite de oportunitățile din România și din străinătate. În al doilea rând, în special în zonele mai slab dezvoltate, ar trebui să se investească în instituții funcționale care să le asigure comunităților un nivel de trai de bază – în esență, același start în viață pentru toți cetățenii (inclusiv apa curentă, canalizare, electricitate, școlarizare în condiții bune, sănătate etc.).

Voi prezenta starea actuală a infrastructurii din cadrul domeniilor mai sus menționate, venind apoi cu propuneri și prioritizări ale investițiilor pentru perioada de finanțare 2014-2020 pe drumuri județene (POR și PNDL), apă-canal (POIM și PNDL), drumuri comunale și infrastructură socială (sănătate, educație, cultură și sport).


Norbert Petrovici

Titlul prezentarii: Mișcarea zilnică a persoanelor ocupate și distribuția activităților economice în Județul Bihor (ocupații, educație, vârstă, sectoare de activitate)

Lector dr. universitar, Departamentul de Sociologie, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea Babeș-Bolyai

Incepand cu anul 2010 România cunoaște un veritabil boom industrial, atât raportat la cifrele din decada precedenta, cat si la nivel european. Creșterea numărului de salariați și a aportului adus de industrie la formarea PIB-ului este puternic legată de relocarile post-criza a capitalului Vest-European în România. Paralel, avem creșteri semnificative ale producției și exportului de produse agricole, cu toate că aportul agriculturii la formarea PIB-ului a scazut constant. Aceste tipuri de transformari au o geografie aparte. Bihorul este un județ în care, pe de o parte avem noi platforme industriale și spații de producție puternic legate de capitalul transnațional, pe de alta parte avem noi forme de comasare a terenurilor agricole și investitii in agricutultură intensivă în capital. Aceste transformări sunt legate de si au efect direct asupra compoziției forței de muncă, navetismului, mobilității intra-urbane.

Voi explora, in prezentarea mea, distribuția forței de muncă la nivel de județ pe sectoare, mișcările zilnice ale populației și relația localităților din județ cu orașul Oradea. Voi analiza transformarile din ultimii cinci ani ale economei și efectele de mobilitate/trafic în județ și oraș.


Parteneri eveniment:

ARED, QUEEN’S PUB, KOSHER, BUSINESS NEWS, SAPIENT CREATIVE