Se împlinesc aproape 5 ani de când Primăria Oradea a declanșat ceea ce pare a fi un adevărat război al statuilor ce vizează relocarea unor monumente de for public din zona centrală a orașului (statuia lui Mihai Viteazul și a lui Emanuil Gojdu) și înlocuirea lor cu altele (statuia Regelui Ferdinand, Iuliu Maniu, Radu Demetriu, Roman Ciorogariu). Fără a știrbi cu nimic meritele personalităților care urmează să înlocuiască vechile simboluri, membrii societății civile s-au opus, fără prea mare succes, acestor demersuri. Inițiativa autorităților locale este intens disputată în spațiul public, apelurile și argumentele repetate ale cetățenilor sau diferitelor instituții îndreptățite la un punct de vedere părând să se lovească, inutil, de tăcerea și încăpățânarea consilierlor locali de a-și urmă planul. În acest scop s-au emis numeroase hotărâri de consiliu local, s-au denumit și s-au redenumit piețe și parcuri, s-au declanșat procese, s-au dat amenzi, s-au emis contestații, se fac declarații de presă, etc. Acest conflict inutil și artificial creat consumă, din partea ambelor tabere implicate, resurse și energii care ar putea fi folosite, constructiv, pentru alte proiecte folositoare comunității locale.
Asociația Cultură în Mișcare a urmărit permanent parcursul statuii lui Emanuil Gojdu, scopul demersului nostru fiind acela de a reda comunității locale acest simbol și de a-i acorda acestuia onoarea și respectul cuvenit pentru viața și activitatea sa desfășurată în mod nemijlocit în slujba comunității.
Iată, pe scurt, cronologia mutării statuii lui Emanuil Gojdu din Oradea.
26 februarie 2015: Asociația Cultură în Mișcare cere înființarea Muzeului Emanuil Gojdu. În cursul lunii februarie 2015, Asociaţia Cultură în Mişcare a organizat, în contextul împlinirii a 213 ani de la naştere, respectiv 145 de la moartea sa, o conferinţă cu tema „Viaţa şi activitatea lui Emanuil Gojdu”, prilej cu care s-a încercat readucerea în spaţiul public a memoriei ilustrului avocat. Despre personalitatea complexă a lui Emanuil Gojdu a vorbit Maria Berenyi, directorul Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria. Cu acest prilej, Asociaţia Cultura în Mişcare a lansat în spaţiul public provocarea amenajării, în casa părintescă, de pe strada Traian Moşoiu nr. 1 (sau într-un alt spatiu potrivit) a unei case memoriale/muzeu Emanuil Gojdu. Aurel Lazăr, Iosif Vulcan şi Ady Endre, orădeni iluştri ai timpurilor lor, se bucură fiecare de câte o casă memorială ce le poartă numele. Asociaţia Cultură în Mişcare consideră că o astfel de cinste merită şi Emanuil Gojdu. In vederea prognozatei mutari a statuii din Piata Unirii, am avut o intalnire cu viceprimarul Mircea Malan care a dat asigurari ca statuia va fi preluata de Directia de Patrimoniu a primariei Oradea si va fi depozitata corespunzator pana la amplasarea ei intr-o zona centrala a orasului.
14 martie 2015: Primăria Oradea a dispus „evacuarea” statuii lui Gojdu din zona centrală a oraşului. În prealabil, consilierii locali orădeni au aprobat mutarea acestei lucrări de for public în Centrul Civic. Însă, până ce noul amplasament va fi pregătit pentru statuie, aceasta a fost dezmembrată şi dusă spre depozitare la Ştrandul Ioşia. La data mutarii, niciun expert nu fusese contactat în vederea restaurării sculpturii. Şi aşa destul de degradat, monumentul continua să se deterioreze. Locul ales de executivul orăden pentru reamplasarea statuii ilustrului avocat nu părea să fie agreat de specialişti. „Nu recomandăm amplasamentul nou propus – Piaţa Emanuil Gojdu (Centrul Civic – n.n.), aceasta fiind de factură recentă, cu clădiri la o scară diferită. Recomandăm reamplasarea statuii în centrul istoric, având în vedere contextul istoric în care a trăit Gojdu. Un amplasament indicat ar fi tot în Piaţa Unirii, în vecinătatea Bisericii cu Lună, dată fiind legătura lui Gojdu cu Biserica Ortodoxă, cu românii ortodocşi şi faptul că în vecinătate este casa părintescă (situată pe strada Traian Moşoiu nr.1)”, se arăta în Avizul nr. 25 din 13 februarie 2015 privind demontarea şi mutarea statuii din Piaţa Unirii, emis de Direcţia Judeţeană de Cultură Bihor, în atenţia Primăriei Oradea.
11 octombrie 2017: Asociatia Cultura in Miscare a publicat un articol referitor la depozitarea necorespunzatoare a statuii lui Emanuil Gojdu in strandul Iosia din Oradea. Articolul respectiv a fost preluat si comentat pe larg atat de presa locala cat si de cea nationala precum si de numerosi membri ai comunitatii locale, CIM reusind astfel sa creeze o dezbatere si interes in jurul acestui simbol al orasului nostru. Ca urmare a demersurilor Cultura in Miscare, s-au sesizat si alte persoane si institutii.
24 octombrie 2017: Deputatul Constantin Codreanu, presedintele Comisiei pentru Comunitatile de Romani din afara granitelor tarii a adresat o interpelare pe aceasta tema premierului roman Mihai Tudose, Prefectului judetului Bihor Ioan Mihaiu si Ministrului Culturii, Lucian Romascanu. O puteti descarca de aici.
16 noiembrie 2017: Domnul deputat a si primit raspunsul solicitat (il puteti descarca de aici). Directia Judeteana de Cultura Bihor a amendat Primaria cu suma de 4000 de lei, amenda contestata acum in instanta de Municipiul Oradea. Tot DJC Bihor a solicitat Episcopiei Ortodoxe de Oradea confirmarea statutului de proprietar asupra casei in care s-a nascut Emanuil Gojdu in vederea demararii procedurilor pentru declararea acesteia drept casa memoriala.
21 decembrie 2017: pe ordinea de zi a Consiliului Local Oradea s-a gasit si o hotarare prin care toate monumentele de for public din Oradea au fost transferate Fundatiei de Protejare a Monumentelor din Bihor de la Directia de Patrimoniu Imobiliar, cu incepere de la 1 ianuarie 2018 in vederea evaluarii, restaurarii si conservarii acestora. Printre aceste monumente se afla si statuia lui Emanuil Gojdu. Puteti descarca de aici proiectul HCL.
3 noiembrie 2017:Cultura in Miscare a remis Primariei Oradea o petitie prin care atrageam atentia asupra degradarii statuii si ne-am oferit ajutorul pentru relocarea acesteia, chiar daca va fi nevoie sa strangem suma necesara acestei operatiuni. Aceasta petitie a ramas, pana la aceasta data, fara niciun raspuns din partea Primariei Oradea. O puteti descarca de aici. Intre timp – conform evaluarii DJC Bihor – statuia lui Emanuil Gojdu a inceput sa se dezintegreze din cauza conditiilor improprii de depozitare (lipsa ureche, o parte din barba, etc).
9 februarie 2018: Asociatia Cultura in Miscare organizeaza un flashhmob in Strandul Iosia cu ocazia aniversarii a 216 ani de la nasterea lui Emanuil Gojdu cu scopul de a atrage atentia asupra degradarii statuii si pentru a cere restaurarea si reamplasarea acesteia conform promisiunilor municipalitatii. Actiunea a reunit zeci de oradeni care au dorit sa participe la eveniment. Uimitoare coincidenta, in timpul serii care a precedat flashmobul, statuia a fost evacuata cu o masina de la serviciul de ridicari auto al primariei intr-o locatie necunoscuta si necomunicata public. Ulterior, presa si oradenii interesati au putut afla ca statuia a ajuns in perimetrul Cetatii Oradea. Primaria Oradea a promis ca statuia va fi restaurata si am urmarit constant acest demers tinand permanent legatura cu sculptorul si restauratorul ales pentru aceasta lucrare.
8 iulie 2018: Restaurarea statuii s-a incheiat. A fost realizată de Ştefan Valentin, restaurator atestat de Ministerul Culturii, prin firma SC Metamorfozys SRL din Alba Iulia, contractul cu acesta prevăzând lucrări de restaurare dar şi asistenţă la amplasare şi finisaje. Statuia va fi reamplasată în Parcul 1 Decembrie, însă soclul va fi modificat. Drept urmare, a fost necesară întocmirea unui proiect tehnic, inclusiv de fundaţie, din cauza greutăţii foarte mari. Proiectul urmează să fie supus dezbaterii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, iar apoi lucrările vor fi făcute de firma de construcţii SC Conpila SRL a transmis directoarea Fundaţiei, Angela Lupşea.
1 decembrie 2018: Primaria Oradea scoate la licitatie realizarea a doua grupuri statuare in zona centrala a orasului pentru suma de 5 milioane de lei. Licitatia vizează realizarea şi amplasarea statuii episcopului Roman Ciorogariu în faţa Bisericii cu Lună şi cea a episcopului Radu Demetriu în faţa Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae. Tot in curtea Catedralei Greco Catolice va mai fi amplasata statuia lui Iuliu Maniu iar statuia lui Mihai Viteazul va fi inlocuita cu cea a Regelui Ferdinand. Devine evident faptul ca statuia lui Emanuil Gojdu nu mai are loc in acest conglomerat de monumente.
30 ianuarie 2019: Consilierii locali au aprobat cu 22 de voturi pentru, din partea reprezentanţilor PNL şi UDMR, şi doar 5 voturi împotrivă, din partea PSD, redenumirea Pieţei Emanuil Gojdu în Piaţa Mihai Viteazul urmand ca statuia lui Emanuil Gojdu sa fie amplasata in Parcul 1 Decembrie iar statuia lui Mihai Viteazul sa fie mutata din Piata Unirii pe fostul amplasament destinat lui Emanuil Gojdu, in Centrul Civic Oradea.
9 februarie 2019: Asociatia Cultura in Miscare “aniverseaza” 217 ani de la nasterea lui Emanuil Gojdu, de data aceasta in incinta Cetatii Oradea. Detalii eveniment AICI.
5 octombrie 2019: Statuia este inaugurata in Parcul 1 Decembrie cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la infiintarea Liceului Emanuil Gojdu din Oradea. Detalii aici.
O cronologie a drumului parcurs de statuia lui Emanuil Gojdu in Oradea poate fi urmarita prin presa locala si nationala:
12 feb 2019 Gojdu – 217 ani de la naştere, 4 ani de exil
11 feb 2019 Mecena românilor, Emanuil Gojdu, a fost omagiat la Oradea – 217 ani de la naștere
9 feb 2019 Emanuil Gojdu, omagiat cu tort şi flori la împlinirea a 217 ani de la naşterea sa
4 feb 2019 Asociația Cultură in Mișcare “aniversează” 217 ani de la nașterea lui Emanuil Gojdu.
4 feb 2019 Invitaţi la ziua lui Gojdu în Cetate. Muzeu sau casă memorială
3 feb 2019 217 ani de la nașterea lui Emanuil Gojdu – Aniversare în Cetate
09 feb 2018 După trei ani la ştrand, statuia „a fugit” în Cetate – Emanuil Gojdu: O aniversare cu surprize
09 feb 2018 Statuia lui Emanuil Gojdu a fost mutată în Cetatea Oradea și urmează să fie restaurată
08 feb 2018 Asociaţia Cultura în Mişcare. Aniversarea lui Gojdu, iarna în ştrand – Trei ani în exil
06 feb 2018 Ironie pe tema statuii lui Gojdu: „Chef” la Ştrandul Ioşia
06 feb 2018 Ziua lui Gojdu, sărbătorită în formă de protest… în ştrandul Ioşia
06 feb 2018 Ziua lui Gojdu va fi aniversată la Ștrandul Ioșia
13 oct 2017 Cer ca bustul lui Emanuil Gojdu să revină din „exilul ” în Ştrandul Ioşia
13 oct 2017 Încă o provocare culturală pentru Primăria Oradea: Amenajarea unui Muzeu Memorial „Emanuil Gojdu”
12 oct 2017 Emanuil Gojdu – Simbolul pierdut al Oradiei