După doi ani de pauză forțată – cauzată de pandemia Covid – am reluat întâlnirile și spectacolele în aer liber la Casa Cultură în Mișcare din Parhida, nr. 69. În ultimele luni, Casa Cultură în Mișcare a fost folosită drept centru de tranzit pentru refugiații ucraineni (detalii aici). Peste 100 de persoane au locuit aici pe perioade variabile (între 1 zi și 3 săptămâni) și au beneficiat de ajutorul Asociației noastre. Pentru că solicitările pentru găzduire și ajutor s-au diminuat în ultima perioadă, am profitat de ocazie pentru a ne întâlni cu prietenii și publicul nostru obișnuit. La începutul acestei luni v-am invitat la spectacolul GOL, cu actorul Șerban Borda.
În 6 august vă invităm, începând cu ora 18.00, la un spectacol intitulat “Cântecele lăutărești și de petrecere ale românilor – O scurtă istorie”. Cu artiștii: Mihai Teodorescu (țambal), Adrian Miescu (vioară și voce), Nicu Moldovan (contrabas).
Despre spectacolul “Cântecele lăutărești și de petrecere ale românilor – O scurtă istorie”
Ce e muzica lăutărească și de petrecere? Cine-au fost Barbu Lăutaru, Zavaidoc, Fărâmiță Lambru, Gabi Luncă, Romica Puceanu sau Jean Moscopol? Cum au trăit, ce au cântat, ce ne-au lăsat moștenire și cum ne influențează arta lor? În 6 august ne vedem din nou la Casa Cultură în Mișcare ca să răspundem la aceste întrebări și să aruncăm o privire peste viețile lăutarilor de altădată care însuflețeau mahalalele și tavernele din vechime, să depănăm povești cu averi fabuloase și destine frânte și să fredonăm melodii care au însoțit generații întregi.
Fondurile pe care le vom obține în urma spectacolului vor fi folosite de Asociația Cultură în Mișcare pentru a achita o parte din cheltuielile cu cazarea refugiaților din Ucraina și pentru a pregăti casa pentru următorul val de refugiați.
Suport artist: 25 lei
Rezervări: SMS la 0751 254 234
Locuri limitate, maxim 50 de persoane.
Eveniment Facebook: aici.
Ce este Casa Cultură în Mișcare?
Casa CiM este un centru cultural în construcție, un proiect al Asociației Cultură în Mișcare. Este o alternativă la viața culturală, creativă, a orașului și o variantă de petrecere a timpului liber, cu familia, cu prietenii. Dispunem de o curte generoasă și sigură pentru copii unde puteți să leneviți la soare cu o băutură răcoritoare în mână și puteți cunoaște alți oameni interesați de viața culturală a comunității noastre. Pentru ca totul să fie și mai interesant, pregătim de fiecare dată și câte un mic eveniment cultural (o expoziție, o piesă de teatru, o proiecție de film, un concert, un atelier creativ, etc).
Unde se află Casa CiM?
Casa CiM se află în localitatea Parhida, Bihor, numărul 69, la o distanță de aproximativ 20 km de Oradea. În funcție de condițiile de trafic, parcurgeți această distanță cu mașina în 20-30 de minute, drumul fiind asfaltat și în condiții bune. Traseu: ieșiți din Oradea în direcția Satu-Mare, treceți prin Episcopia, Biharia, Satu Nou iar la intrarea în Tămășeu virați stânga și urmați indicatoarele spre Parhida (sunt 4 km, nu 8 cum vă spune indicatorul).
Link Google Maps: aici.
La ce oră începe spectacolul?
Spectacolul începe la ora 21.00 (+/-). Noi vă așteptăm însă cu frigiderul în priză începând cu ora 18.00. Suntem acasă așa că nu vă sfiiți să intrați. Ne dorim să vă cunoaștem, să legăm noi prietenii, să vă arătăm gospodăria noastră și să stăm la un pahar de vorbă. Poate dăm drumul la grătar, poate picurăm o slănină pe o pită cu ceapă. Evenimentele noastre nu se rezumă doar la spectacol, la o simplă reprezentație artistică și atât. Ne place compania oamenilor cu idei și de aceea va încurajăm să le luați cu voi și să le dați mai departe și altora. De aceea ne numim Cultură în Mișcare.
La ce condiții vă puteți aștepta?
Parcare: DA (neamenajată, pe marginea drumului, vă rugăm să nu blocați strada)
Toaletă și apă curentă: DA
Acces persoane cu dizabilități: DA
Potrivit pentru copii: DA
Acces cu animale de companie: DA (cu condiția să nu pună în pericol sau să deranjeze ceilalți invitați).
Băuturi răcoritoare: DA (contra cost)
Mâncare: NU (există magazin în sat și fast-food, se pot face livrări)
Ținută: Lejeră (seara pot fi țânțari)
Semnal telefon: DA (atenție, puteți trece automat pe roaming)
Internet wi-fi: DA
Capacitate: maxim 50 de persoane
Ce reguli trebuie să respectați?
Vă solicităm să respectați aceleași reguli pe care le-ați dori și dumneavoastră dacă ați avea prieteni în vizită. Adică să nu-i deranjați pe ceilalți invitați și să vă purtați că și când ar fi casa și gospodăria dumneavoastră.
Casa CiM nu este o afacere de ospitalitate, echipa noastră este formată din voluntari care își oferă timpul și resursele în mod gratuit. Scopul nostru este să dezvoltăm viață culturală a comunității, de a oferi alternative și perspective noi și de a antrena publicul în astfel de inițiative.
Miescu Adrian provine dintr-o familie de muzicieni. Tatăl sau, MIESCU SORIN a fost Dirijor – Profesor al Orchestrei Populare Crișana și dirijor – colaborator al Orchestrei Radio din București, folclorist, violonist și orchestrator consacrat. Mama sa, Miescu Dorina, o solistă vocală de muzică populară, de petrecere și lăutărească, laureată a numeroase festivaluri. Însă bunica din partea mamei, Moțoc Floare, rapsod local din Husasău de Tinca, este cea care îl inițiază încă de la 4 ani în muzica fascinantă a satului bihorean. Începe studiul viorii de la 5 ani, în 2002 este absolvent al Liceului de Artă din Oradea iar în 2006 al Facultății de muzică din Oradea specializare interpretare instrumentală (vioară). În 2007 este angajat ca violonist al Ansamblului Artistic Profesionist Crișana. Din 2014 este dirijor al prestigiosului ansamblu.
Din 2009 este profesor colaborator la Palatul copiilor, Liceul de Arte Oradea, Școala populară Francisc Hubic. Forma de asimilare a repertoriului lăutăresc a fost naturală și inconștientă, de mic luând parte la repetiții în familie, recepții, petreceri, spectacole. Muzica, în familia Miescu, e precum o limbă maternă precum zice versul ,,Lăsăm griji ce ne frământă, inima la lume cântă”.